Totoro, vår Fabola Pokus

#blogg100 dag 8. Våren 2014 hade både jag och barnen  gått seglarskola. Det  var upptakten till att vi blev ägare till den Fabola Pokus som fick namnet Totoro efter Hayao Miyazakis film som

Fabola Pokus klarar sig fint utan sänkköl när sjön ligger blank.

Fabola Pokus klarar sig fint utan sänkköl när sjön ligger blank.

nu har sin hemmahamn i Sövdesjön vid vår sommarstuga vid Sövdesjön.

Fabola Pokus koVår Fabola Pokus, fösta sjösättning i Sövdesjönnstruerades på beställning av Kooperativa Förbundet  av Bernt Lindquist under guldåldern på 1970 talet.

 

Den var starten till framgångs- sagan med Fabola Campus och Diva båtarna. I motsats till de flesta andra mindre båtar har hon inte centerbord utan en tung sänkköl som ska stickas in i skrivet underifrån och sedan manövreras med  kicksstaget. En inte helt smidig konstruktion men den gör henne styv och till en trygg seglare. Vår Pokus är en av cirka ett tusen byggda båtar, och trots att hon är i trettioårs åldern är hon som så många båtar från 1970 talet i fint skick. Förutom fock och stor ingår både genua och spinnaker i segelgarderoben.

Fabola Pokus får centerbord

För att göra det lite smidigare att hantera vår båt är sänkkölen ersatt med ett centerbord. Det funkar fint, i varje fall om man seglar henne i insjö eller i andra skyddade vatten. Å andra sidan ska man nog inte ge sig ut på öppna haven i en sådan här båt.

I original har Pokusen ett rätt märkligt skot arrangemang med ett två enkelblock; ett durken med skotlås och ett på bommen, genom vilket skotet löper bak till änden på bommen. Där löper en tamp över båtens akter från styrbord till babord och fungerar som någon slags broms för seglet.

Det gamla blocket hade sett sina bättre dagar så jag bytte det mot ett nytt fiolblock med hundsvott (hur f-n , får det heta så)

Följ länken och läs om hur den stora tunga sänkkölen byttes mot ett mindre och smidigare centerbord.

 

 

5 reaktion på “Totoro, vår Fabola Pokus

 1. Pelle Nestorzon

  Hej! Fick precis en Fabola Pokus som tyvärr saknar centerbord/sänkköl. Finns det någon som har ritningar på Fabola Pokus eller vet var man kan fä tag på en sängköl till ovanstående båt?

  Med vänlig hälsning / Pelle

  Svara
  1. Mårten Ohlsson Inläggsförfattare

   Hej Pelle jag har min Pokus i Skåne, Jag kan mäta upp kölen till dag men det blir i mitten av juni, Den är rätt stor och klumpig så jag har gjort ett centerbord som jag ska prova i sommar, men inte provat det än.
   Stay tuned rapport kommer på bloggen i sommar :-)/Mårten

   Svara
 2. Mårten Ohlsson Inläggsförfattare

  Fabola Pokusen är en trevlig båt och den bra båt att segla, passar bra att segla för en vuxen
  Men den är bra mycket större än en optimist, och nog lite för stor för ett ensamt barn som är nybörjare. Å andra sidan kan man segla barn och vuxen, och barn växer fort och då kan de segla tillsammans. Dessutom kan man ro Pokusen och ha den som utflykts eller fiskebåt för hela familjen.

  Svara
 3. Minna

  Hej,

  Vi är 2 vuxna med 3 barn (5,8,11 år) som skulle vilja lära oss segla. Vi vuxna och 11 åringen har provat segla några gånger och undrar om ni skulle rekommendera Fabola Pokus som en nybörjar båt istället för en optimist jolle? Vi har sommarstuga vid en större sjö och kan sjösätta båten från en närliggande strand. Om man kan ro båten är det en fördel då vi gillar att simma lång distans och det skulle kännas tryggt att ha en båt i närheten.

  Hälsningar,
  Minna

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *