Ättika FAQ – hur gör man, Rengöring II

ättika är dagens undermedelGårdagens inlägg om ättika ledde till många frågor och kommentarer om ättika som rengöringsmedel i båten. Här har jag samlat de flesta av dem. Ställ fler så fyller jag på!

 • Vad ska man använda för ättika? -Jag använder 12-procentig ogräsättika, en femlitersdunk kostar under hundralappen och finns i trädgårdsbutiker, Jula, Biltema och andra stormarknader.
 •  Vad är ättika? – Ättika är salunamnet för ättiksyra som blandats med vatten. Ättiksyra eller etansyra har den kemisk formel CH3COOH och betecknas med E 260 när den är tillsatts i livsmedel.
 •  Vad är fördelen med ättika?– Det är billigt, det är snällt mot miljön och framför allt mycket effektivt. Ättika är surt och löser de flesta former av smuts. Det är lätt att jobba med och bildar inte kladd eller skum som måste sköljas bort.  Det lämnar inte heller kvar organiskt material som kan blir näring för nya mögel eller svamp angrepp.
 • Är ättika farligt? – Ättikssyra är inte brandfarligt, är stabilt och medför inga långvariga hälsorisker. Men vid kontakt eller inandning kan det vålla obehag. Det kan svida om du får det på huden och dimman som bildas när du använder sprutflaska är obehaglig att andas in.  Du ska därför ha handskar, någon form av andningsskydd och skydda ögonen när du använder det till storrengöring. Självklart är det farligt och mycket äckligt att dricka ättika. Flaskor ska därför märkas tydligt och hållas undan från små barn.
 •  Hur gör man?  – Inombords . Vid storrengöring häller jag outspädd ättika i en blomspruta. Sedan sprutar jag på väggar fönster, tak, skott, durk etc. Jag låter det verka en stund innan jag eftertorkar med en fuktig duk som jag med jämna mellanrum sköljs ur i en hink rent vatten. Ättika löser kalk rost och andra avlagringar och är därför som gjort för att gör rent porslin och toalett ombord. Det tar då också bort dålig lukt.Koppar och glas som fått avlagringar eller missfärgats kan torkas med ättika, eller få stå med en skvätt i. För annan rengöring använder jag en trasa fuktad med ättika och torkar rent. Det är då oftast inte nödvändigt att eftertorka. Skrov och däck utvändigt – blöt ytor med ättika skrubba med däcksborste som du doppar i vatten med jämna mellanrum. Ättika fungerar även för att rengöra rutor och trädetaljer.     Ättika som underhållning – att ha ett par koppa ättika stående ombord tar bort dålig lukt  och  minimera påväxt av mögel och förhindrar jordslag på kapell.
 •  Påverkar ättika plast? – Nej ättiksyra är stabilt och varken fräter på eller reagerar med plast eller gelcoat. Det innehåller inte heller slipmedel som mattar ned ytan.
 •  Fungerar ättika på textil och mjuka material?  – Ja, det  är utmärkt att använda på sådant som textil trä och mjuka vinylpaneler då det tränger in i ådringen och materialet där andra rengöringsmedel inte kommer åt. Textil. linor, klädsel eller kläder som luktar illa kan tvättas i tvättmaskin med en skvätt ättika i tvättmedelsfacket.
 • Kan ättika användas till alla ytor i båten?   – Ja, trots att det är starkt har jag aldrig varit med om att det lämnat spår, blekt eller på annat sätt påverkat material på vare sig plast trä eller annat material.  Är du osäker prova på en liten hörna.
 • Luktar det ättika när man gjort rent med ättika? Nej, tvärt om ättika tar bort dålig lukt, men den lämnar ingen stark doft efter sig.  Att ha en kopp med ättika stående i båten är ett bra medel mot så kallad skutlukt.
 •  Om ättika inte fungerar? – Enligt uppgift ska ättika blandat med bakpulver vara kanon om du behöver något med ännu mera bett i.
 • Vad kan man inte göra rent med ättika?  – Ättika löser kalk, använd det därför aldrig till att  rengöra därför aldrig marmor. Likaså är det inte speciellt bra för att lösa matfett och kan därför inte användas som diskmedel.
 • Är såpa lika bra som ättika?

  –    Såpa är ett miljövänligt och effektivt rengöringsmedel.  Den görs  av tallolja som är ett vegetabiliskt fett. Därför blir resterna mat och näring för kommande generationer mögelsvampar om man inte sköljer mycket noga. Såpa bör därför inte användas inombords.  Den som har gott om pengar kan självklart också köpa andra specialrengöringsmedel för båtbruk.

2 reaktion på “Ättika FAQ – hur gör man, Rengöring II

 1. Pär Jonsson

  Du glömde en sak…..
  Ättika skapar en sur miljö som mögelsvampar inte kan växa i. Dörför perfekt att ta bort jordslag med.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *