Varför just lustbåt?

En ny båt ska självklart ha ett nytt namn, men även en blogg och en sida behöver sitt namn. Höstas höggs myra(b)loggen upp när vi sålde vår Myra 23. Men jag var inte båtlös  speciellt länge, och att vara utan båtsida kändes mig lika främmande.

Lustbåt, fritidsbåt, nöjesbåt, kärt barn har många namn. Men hur kommer det sig att denna sidan och blogg fått namnet lustbåt?  Lugn här kommer förklaringen.

För de flesta människor är det varken nödvändigt att segla eller att ha båt. I boken ”Gleden ved å ha båt” skriver Odd Börrettzen om detta och det oförnuftiga i att ha båt. Det få av oss som behöver båt för vårt bröd. Vi kallar dem fritidsbåtar, och skärgårdsjeep och ger förnuftiga motiveringar:

  • ”Det er bra för folkehelse
  • Det er utviklende for barna
  • Det kan bli fisk av det”, fortsätter Odd.

Trots att vi egentligen vet både att folkhälsoargumentet ytterst svagt, att barn utvecklas fin fint på land, och att fisktillgång blir både stabilare och billigare om vi köper den i närmsta affär.

Vår Nimbus 2600

Lustbåt 1 – Vår Nimbus 2600

I själva verket har vi båtar för att vi gillar det, känner lyst (lust) att äga dem, känner lust att åka båt och lust att vara på sjön, lastbart, smått syndigt men knappast förnuftigt. Aningen accepterar vi det eller så kan vi som Odd säger ”fortsette med å lete efter fornuftige grunner till å ha lust-båt, bare vi ikke tar det for alvorligt”

Vår Fabola Pokus, fösta sjösättning i Sövdesjön

Lustbåt 2 – Vår Fabola Pokus sjösätts i Sövdesjön

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *