Ubåt till salu #blogg100/27

Möjlig ubåt till salu

Möjlig ubåt till salu

Lustbåts senaste inlägg om ubåten i Stockholms skärgård fick ett genomslag utan dess like. Antalet unika besökare rasade i höjden (!?) och kommentarerna verkade aldrig vilja ta slut. Lustbåt är självklart inte sämre än att hålla i, hålla ut och krama ur vad man kan ur denna virala fritidsbåts succé. I dag kollas det om det finns någon ubåt till salu för den hugade spekulanten.

Under veckan som gått har Lustbåt mönstrat fram lite fakta om vår ubåt. Den är varken rysk eller sprungen från ett  surpluslager från kalla kriget som man kanske skulle kunna tro. Istället är hon småländsk och bygd i Mönsterås så sent som 2005 av ett gäng entusiaster med en man som heter Anders Ljung i spetsen. Fartyget ska enligt uppgift vara tio meter långt, 1,4 meter brett och väga åtta och ett halvt ton, och var ursprungligen döpt till malen.

Från början var det tänkt att  ubåten med namnet Malen skulle göra turer i Kalmarsund. Men så blev det inte, Lustbåt spårade Malen till Västkusten innan hon i oktober 2014 av någon anledning skeppades med lastbil till Värmdö i Stockholms skärgård. Kanske är det  vatten som är mer lämpat för miniubåtar. Vad vet jag.

Kanske är du nu sugen på att själv bygga dig en ubåt. För tidningen Barometern berättade Anders att det var tämligen dyrt, men framför allt så ska du ha kunskaper i att svetsa och fräsa innan du sätter i gång att bygga din ubåt. Men om du nu varken har kunskaper eller tid med en AMU-kurs, lugn Lustbåt har kollat upp begagnat marknaden för att se om det finns någon ubåt till salu.

Ubåt till salu

Men resultatet är tämligen magert. Frititdsubåtar är ingen stor artikel. På sidor av och för shipbrokers med fäbless för rostholkar finns inte mycket att hämta. För några år sedan fanns de dock chans att göra affär.  Då såldes en av de få ubåtar i whiskey klassen som inte huggits upp. Då var alltså en ubåt till salu av samma typ som den ökända U137 som gick på grund i Blekingeskärgård i oktober 1981. Efter några år som demilitariserad eventubåt då hon bogserats runt svenska kusten såldes hon nu vidare. Någon slog till och bestämde sig att denna skulle få en ny hemmahamn i Thailand. Men man kom inte längre än till Danmark.  Strax utanför danska kusten sjönk hon och sedan dess vilar hon på botten av Skagerack.

Men till slut kan vi i alla fall bjuda alla på Olrogs visa Ubåt till salu.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *