Seglarskor, marint mode #blogg100/13

Mina lagom slitna seglarskor.

Mina lagom slitna seglarskor.

Härom dagen inledde jag min karriär som modebloggare. I dag fortsätter jag på  temat marint mode och vi går får tå till topp och börjar med en titt på skorna.  Seglarskor – fritidsskeppare och fotspecialisters bäste vän är skon som kom till inspirerades av en cockerspaniel på hal is.

Våta båtdäck är halkiga. Paul Sperry var seglare och fritidsskeppare men han var också hundägare.  Han noterade att hans hund gick stadigt utan att halka på blankis om vintern. När han tittat på dess tassar såg han de var räfflade och han bestämde sig för att skära räfflor även i sina skor, och så var seglarskon född.

Han kallade dem för Sperrys Top-Sider.  Ska du ha ett par original är det alltså dessa som lanserades år 1935  och inga andra du ska ha. Och ska det vara riktigt riktigt är det vita sulor som gäller.  Att de fick vita sulor var för att inte lämna spår på båtens däck.  Sebagos Dock-sides  som kom först 1970 är alltså inget annat än en blek kopia som oblygt lånat både namn och utseende som så många andra efterföljare från Henry Lloyd, Timberland m. fl. Men det var först då på 1970 och 80 talen, som seglarskorna gick i land och så smått började bli populära också på landbacken.

110 cm snöre

En seglarsko ska kan vara gjort i canvas men vanligast är i läder.  Fotspecialister säger att det är en dålig sko. En mockasin som inte sitter fast ordentlig med en låg klack som är dålig att gå i.  Skosnöret  är ett lång läderband som går runt själva skons bakkappa. Det ska enligt uppgift vara 110 centimeter lång. Men att det går runt hälsenan sägs utgöra en risk för obehag i hälesenan.

Allt det här är säkert sant. Men ändå jag älskar mins seglarskor.  – ett par Henry LLoyd. Lagom slitna passar de så väl  på sjön som på land och inne som ute.  Den platta sulan ger ett bra grepp på däck och konstruktionen gör att dem är lätta att sparka av och sätta på utan att vare sig behöva knytas eller knytas upp.   De funkar utmärkt att promenera i och mina hälsenor tycks klara sig riktigt bra. Till vardags får de vara en smula slitna, de är ok med oborstade seglarskor,  men ska man gå på fest stryker man på lite skofett och vips får de tillbaka sin glans.

Dessutom: seglarskor bärs som sandaler helst utan strumpor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *