Rengöring I – ogärsättika

När måsarna bajsat färdigt och lämnat viken är det dags för rengöring. I början av sommaren kläcks de uppe i våtmarken som tar vid uppe i vikens sydvästra hörn. Kring midsommar börjar de så flyga. Somliga år har de varit en riktig plåga. Perioden mellan att de lämnar bona i våtmarken tills de ger sig av ut på sjön brukar de använda båthamnens bryggor som fritidsgård. Det lämnar sina spår, men nu är däcket åter vitt och vackert.

De flesta båtägare försöker på olika sätt skydda sina båtar mot bajsattackerna, inte minst om man har en relativt hög båt och dessutom ligger långt ut på bryggan – som jag. Somliga täcker med japanpress eller bil bilkapell, andra använder snurror, gamla CD-skivor, ugglor eller ormar i plast. Själv har jag köpt markisväv som jag spänne fast ovanpå kapellet. I år hade kommunen satt upp fågelskrämmor i form av drakar som ska se ut som rovfåglar.  Det funkade ganska bra, förutom att några av dem blåste sönder.

Dags för rengöring.

Men när måsungarna bajsat klart och gett sig i väg var det dags att städa däcket från sommarens nedfall.  Under åren har jag provat varjehanda metod och teknik för rengöring. Högtryckstvättar, båtschampo, såpa, diskmedel, eller skurborstar.  Det har gett ett varierat resultat. Det som funkar sämst är dyra båt schampo; har man otur blir båten väldigt löddrig och sedan är det ett helvete att få bort allt kladd. Så i år tänkte jag prova något nytt.  Efter ett tips i norska båtmagasinet tvättade jag båten med ättika inombords. Sedan dess har jag alltid en flaska ombord.  Frågan var om det skulle funka lika bra på däcket och överbyggnad.

Jag skvätte ut lite ättika på fördäck. Sen tog jag däcksborsten, doppade den i sjön o började skrubba lite förstrött. Här borde jag tagit en hel serie bilder. Ni vet före & efter, med & utan etc. etc. Det gjorde jag inte.  Men det funkade! Till och med i där däcket är räfflat för att man inte ska halka blev rent med några tag med borsten.  En dunk ogräsättika kostar en dryg femtiolapp. Den räcker rätt länge. Mer dramatiskt än så är det inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *