Om Nimbus 2600

#blogg100/78 När 1960 talet gick mot 70 tal skapades Nimbus 26. Pelle Pettersson ritade modellen för att passa Volvopentas MD3 och MD 21. 26an är båten som var grunden för det som skulle bli det Nimbus Boats.  Efter ett decennium var det dags för en ersättaren och uppföljaren Nimbus 2600.

Nimbus 2600 tog vid där 1980-talet började och Nimbus 26 tog slut.  Nimbus tog det säkra före det osäkra, och byggde vidare på sin storsäljare. Lite vassare vinkel på skrovet  tillsammans med en kraftigare motor och farten gick upp några knop. Lite bättre planering och modernare design både inombords och på överbyggnaden och vips var man på gång för att möta det glada 1980-talet. Och modellen blev en av decenniets populäraste fritidsbåtar.

IMG_2474redigeradNimbus 2600 var alltså inte en helt ny båt. I stället gjorde Nimbus som Volvo och Saab hade gjort några år tidigare när Volvo 140 blev 240 och Saab 99 blev 900.  De putsade upp sin gamla modell och med nya siffror i modellberäkningen hade man helt plötsligt en helt ny modell.

Modellerna delade layout. De fanns inga skäl att ändra det vinnande konceptet med dubbelruff och en stor sittbrunn med byssa och styrplats.  Utvändigt var de första årgångarna och den gamla 26 mk II ganska lika, men skrovet hade fått en vassare vinkel som gjorde den lämplig för högre farter. De största skillnaderna fanns  under vattenlinjen och inombords. Den mysiga men lite gammaldags inredningen i  trä ersattes med plast.  Men man trollade också med det som i bilbranschen heter packningsgrad fick på så vis både en rymligare toa och en stickkoj under förarplatsen.

År av utveckling

Under åren utvecklades modellen och fick ett allt mer modernt formspråk. Efter något år kom den integrerade badbryggan, sedan följde ett nytt doghouse och från och med 1986 kom den nya överbyggnaden med ett sluttande fördäck som bildade en obruten plan yta från vindrutan till det nya stäven.

Nimbus 2600 är en båt med dubbelruff och totalt fem kojer, tre i förpiken och två i akterhytten.   Modellen har halvplanande skrov och rak axel och i de flesta sitter en Volvo Penta TAMD eller TMD diesel av varierande storlek.

Mer om Nimbus 2600

Här är länk till dokumentarkivet. En sida med artiklar, bilder och annat intressant material om och med Nimbus 2600.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *