Med vassbåt över Atlanten

#blogg100/51 Sen lördagkväll sände SVT 24 dokumentären ”På papyrusbåt över Atlanten”. Det är berättelsen om Thor Heyerdahl som med en vassbåt korsade Atlanten. Tanken var  att visa på möjligheten att de gamla Egyptierna hade teknik och kunskap att ta sig till Amerika.

På SVT:s sida finns så väl filmen om den första expeditionen med RA I som den andra med RA II. Vi är nog många som minns filmerna när de visades på TV. Expeditionerna leddes av den norske forskaren och äventyraren Thor Heyerdahl

De var 1970 års stora jul-tv och byggde på två resor som gjorts år 1969 och 1970. Heyerdahl hade tagit med hjälp av indianer från Sydamerika byggt vassbåtar vid foten av pyramiderna och seglade med dem under FN-flagg mot Västindien.

Vassbåtsestetik

Med vassbåt över Atlantens kapade en vassbåt den moderna TVn

Med vassbåt över Atlantens skapade en vassbåt den moderna TVn

Heyerdahl kombinerade drama, action och vetenskap. Det var med andra ord TV när den var som bäst. På sitt sätt var han föregångare till  alla reality tv format.

En grupp människor med ett påhittat uppdrag som skulle utföras, i kamp med elementen och om inte varandra så i alla fall den rådande vetenskapliga teorin.

Det är bara att inse att det också var här som vi första gången fick se de seniga kroppar, skäggiga ansikten och av rep i hopa fästade konstruktioner somi dag  finns i allt från Robinson till Wild Kids.

Två försök med vassbåt

Heyerdahl byggde två vassbåtar RA I och RA II och han gjorde två filmer,

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *