Loggbok – byta eller behålla, det är frågan

Hur gör man med loggboken när man byter båt? Ska man köpa ny loggbok till nya båten och ställa den gamla båtens loggbok i bokhyllan, eller kan man fortsätta använda den gamla? Det är en fråga som jag brottats med denna sommar på grund av att vi har en ny båt.

I gamla båten hade jag en ”Femårs loggbok” , det vill säga en loggbok som likt en fickkalender (om nu någon minns dem) har plats och fält för att göra noteringar om väder, vind, temperatur distans och även en liten ruta för fri text  för varje dag under hela fem år.

En rätt kul variant av loggbok där man enkelt kan se vilken vecka och dag man sjö- och torrsatte, eller vilket år det var vi åkte  Vikingaleden och  firade min födelsedag i Nysäter.

Ska man byta loggbok?

Ingen lätt fråga och det har krävts mycket grunnande, men nu har Lustbåt svaret:
Svaret på frågan är liksom som på så många andra frågor ”Det beror på!” Det beror på hur du ser på vems  loggboken är. För om det kan man faktiskt ha lite olika syn:

Tycker du att loggboken är båtens eller är det skepparen och besättningens? Är den båtens egendom, likt färdskrivaren på ett flygplan motorn och lanterna, då ska du självklart byta till en ny loggbok, Ja, frågan är om du inte ska lämna över boken till näste ägare som då kan läsa om när du åt pölsa i Sandhamn eller låg inblåst i Trelleborg.

Ska du byta loggbok innan fem år har gått bara för du köper ny båt?

Ska du byta loggbok innan fem år har gått bara för du köper ny båt?

Men om du menar att boken är dina egna minnen från ditt båtliv då  kan du nog behålla din loggbok, använda den  även i nya båten och vänta med att skaffa en ny tills du har fyllt sista sidan med dina upplevelser.

Och hur gjorde jag?

2 reaktion på “Loggbok – byta eller behålla, det är frågan

 1. Birgitta Krantz

  Jag har aldrig varit båtägare, men började fundera på din fråga. Spontant tänkte jag att loggboken hörde ihop med båten. Men sedan jag funderat en stund tycker jag den skall följa skepparen som skrivit den. Det blir ju ett personligt minne om du fortsätter skriva om färderna med den nya båten.

  Nyfiken på vad du kom fram till!

  Svara
  1. Mårten Ohlsson Inläggsförfattare

   Spontant tänkte jag som du att den hör till båten, som serviceboken till bilen. Men efter en sommars funderande kom jag allt mer att luta åt att loggboken mer är skepparen och besättningens reseberättelse, Och den resan fortsätter med nya båten. Så jag gav varken bort loggboken eller ställde den i bokhyllan. i stället tog jag med den till nya båten och där får den stanna tills den är full och färdigskriven. 🙂

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *