Kustskepparexamen – Lustbåt tar en omogenetsexamen – #blogg100/25

Vårens tisdags kvällar tillbringade jag med att räkna avdrift, deviation och strömtrianglar Efter avlagt prov kan jag nu skryta med att ha tagit kustskepparexamen. Med den stämpeln i den blå boken öppnar sig helt nya möjligheter.

Frågan om körkort på sjön är som alla vet ett kärt ämne för fritidsbåtsfolket. I vårt land är det en mänsklig fri och rättighet att få köpa sig en fritidsbåt och ge sig ut på sjön efter bästa förmåga. Det är en tämligen fridsam rättighet  men med samma symboliska frihetsvärde som Tysklands fria fart och USA:s vapenlagstiftning.   Men den gäller, i varje fall så länge båten är kortare än tolv och smalare än fyra meter. För om den är större än så krävs att du har kustskepparen för att föra befäl ombord.

Nu ska det sägas att en båt som överträffar de måtten är tämligen stor, och de flesta av oss kommer varken att ha plats eller råd att skaffa en. Men om du, vilket jag nu gjort, tagit kustskepparexamen har du i varje den teoretiska möjligheten att skaffa dig en sådan båt.  Dessutom sägs det att den inte är så dum att ha kustskepparen om du ska hyra båt utomlands, eftersom den  i motsats till förarbevis ger en formell behörighet.

annonsbild

 

 

 

 

Enligt annonsen visar bilden ”båten i originalskick”. De andra bilderna visar på en renovering som stannat av och behov av några lager färg, men för blott 250 000 kronor får man väl acceptera att en båt kräver lite TLC.

Som nybliven kustskeppare gör en koll på Blocket, Vad finns att tillgå i klassen över 12 meter. Tja man blir inte köprusig. Ett antal jätte segelbåtar och lyxbåtar som förmodligen kräver att skepparen har en egen oljekälla, men framför allt allt för många gamla gamla skutor, fiskefartyg och arbetsbåtar vars ambitiösa renoveringar stannat av, och nu väntar på att någon är beredd att ta över.  Nog är det så att kustskepparexamen ger mig en skön känsla av frihet och massor möjligheter som jag aldrig kommer att utnyttja, men den är framför allt en underbar omogenhetsexamen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *