Kirskål – mina bästa recept

#Blogg100/76 Med ansiktet vänt emot den svarta jorden där ingen horisont anas har ännu en dag fyllts med trädgårdsarbete. Medan jag bidar min tid har jag funnit en grön växt som tycks trivas väl hos oss då det finns tämligen riktigt av den i  vår trädgård.  Jag talar om kirskål.

Somliga tycker nog att denna gröna växt är ett jävla ogräs. Själv har jag fått en mer fatalistisk relation till den. En form av fredlig samexistens Dessutom går den faktiskt att äta.. Och den är en prefekt växt att odla för en fritidsskeppare. Medan du är på sjön så växer den och frodas och klarar sig utan dina insatser av vare sig vattning, gödsling eller ogräsrensning.

Pesto på Kirskål

  • En näve kirskål-blad (utan stjälkar) Knippas av stjälkarna där bladen börjar
  • En bit västerbottenost (lagrad)
  • Ett par matskedar solroskärnor
  • salt , rapsolja, vitlök

Mixa  solroskärnorna i en mixer tills de är finfördelade. Pressa i en vitlöksklyfta, mixa kirskålen, tillsätt sedan osten och och späd med olja tills peston får en lagom konsistens och smaka av med salt.

En rödgrön – Kriskålsröra.

  • En par tre nävar kirskål utan  stjälkar.
  • 3 tomatr
  • en halv gul lök
  • En bit purjulök ca 5 cm
  • 1 msk paprika pulver
  • En liten bit hel chili/ het paprika/tabasco
  • 10 cm gurka
  • Tomatpuré, ett halvt glasvin, sirap salt. olja

Förväll kirskålen och hacka den fint. Hacka purjolöken och fräs den i olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré, och  tomaterna som du skurit i små bitar. Lägg i chilin som ska vara finfördelad, sedan häller du i vinet och låter det puttra så att tomaten kokar sönder. Finhacka löken och lägg sedan ned den och paprikan smaka av med sirap och salt,  och låt det koka så att löken blir mjuk och marmeladartad och såsen blir tjock.  Finhacka gurkan och rör ned den, låt den koka så den blir mjuk men den ska inte koka sönder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *