Kaptenssockor är det marint mode? – #blogg100/14

Det finns saker som är komplett obegripliga. Som det här med kaptensstrumpor; en röd vänster och en grön högerstrumpa. Men som er främste modebloggare inom marint mode måste man ta sitt ansvar för både trender och den goda smaken. Och här får ni svaret om hur när och var de ska finnas i din garderob.

Kaptensstrumpor i rätt färger.

Kaptensstrumpor i rätt färger.

I vårt land finns kaptenssockor i varje båttillbehörskedja och nätbutik med marin anknytning. De finns där tillsamman med dyra högteknologiska seglarställ och marina modekläder. En röd strumpa för babord och en grön för styrbord och som oftast med en katalogtext om att de ska underlätta navigeringen. För som ni alla vet är ju styrbordslanterna grön och babords grön, och genom att ha en strumpa i varje färg ska man inte behöva missta sig om detta.

Vem köper kaptensstrumpor?

Frågan är då vem som köper de här plaggen? Som fritidsskeppare vet man att seglarskor har man helst utan strumpor och när vädret är surt har man gummistövlar. Därmed är deras användning som navigations instrument tämligen begränsad. Men eftersom de finns hos leverantörerna år efter år torde de ha en stabil kundkrets. Kanske kan det var något som goda vänner, barn eller äkta hälft köper till sin seglande vän i ett försök att vara lite kul inför en bemärkelsedag.

Man kan tro att kaptensstrumpor här är något typiskt svenskt. En Googling på norska, tyska eller engelska ger nämligen inte många kaptensstrump-svar på respektive språk. I stället dyker det upp bilder på Captain Americas vingprydda sockiplaster, maskerad dräkter för kvinnliga pirater eller en och annan ankarprydd strumpa.

Men man får inte låta sig bedras. Det engelska ordet för detta sjöplagg är nämligen ”port & starbord socks”.   Och kanske är det Rob & Vivian Wills företag Port & starboard som är ursprunget. De har en mängd modeller av rödgröna strumpor. Originalet med en röd, men också mindre i iögonfallande med rött och grönt mönster eller bara en diskret rand.

På sidan påstås att dessa uppfanns under en expedition till Antarktisk. Då köpte Rob Wills röda och gröna ullstrumpor i polarstationens klädbutik. Han berättar att en påminnelse om detta ledde  till att han registrerade sitt företag år 2012. Dock vill jag minnas att de funnits längre än så i Hjertmans katalogen.  Antarktisk eller en tur till kalla Norden, sant eller inte,  det är i alla fall en bra historia om kaptensstrumpornas uppkomst.

När ska man ha dem?

Så då till slutklämmen från ert stil orakel och smakråd om marint mode.  Svaret på frågan om och när man ska köpa och bära ett par kaptensstrumpor:  Och det svaret är lika enkelt som kort. ”Det ska man inte!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *