Kanalintyg

#blogg100/46 Nu är det klart. Mitt kanalintyg är tenterat och instämplat i den blå boken.  Europas inre vattenvägar ligger nu öppna för mig. Om det verkligen finns formella krav på att man som fritidsskeppare ska ha ett kanalintyg kan man väl fråga sig. Men att skepparen ska ha kunskap är ett oomkullrunkeligt faktum.

Jag gick min kurs på Medborgarskolan: Niohundra för en dag plus trehundra för prov och en Niohundra för en dags kurs och til det trehundra för prov  och stämpel kan kanske låta dyrt, men alla drömmar ha sitt pris. Så efter att ha tillbringat en söndag i en med tiden allt mer varm kurslokal kan jag nu luta mig tillbaka och vila ut och drömma om färder genom Europa.

Kanalintyg under FN.

Av tradition är floder och kanaler liksom vägnätet en angelägenhet för den egna nationen. Det betyder att det under lång tid var rent nationell lagstiftning som gällde på Europas floder. Därmed skiljer det sig från havet, som ju är internationellt och omfattas av internationella regler. Men med CEVNI har man via FN med  utgångspunkt fån de olika nationerna skapat ett gemensamt regelverk.

Till sist för dig som vill veta mer läs gärna detta inspirerande PM på danska.

En reaktion på “Kanalintyg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *