Ingen omöjlig ubåt #blogg100/26

På tiden det begav sig var Stockholms skärgård full av möjliga, troliga och sannolika ubåtar och miniubåtar av mer eller mindre okänt sovjetist ursprung. Men när Lutstbåt gav sig ut på ubåtsjakt blev det spot-on  på en högst osannolik ubåt som om du vill tar dig med till kapten Nemos värld.

Det började som en stilla promenad efter lunch. Vi kom ned till bryggan och tanken var kanske att vi skulle gå bort och titta på KBV:s flotta som ligger förtöjd ett par hundra meter längre bort, Men innan vi kom så långt så var det något som fångade vår blick.

En osannolik ubåt.

Det är inte var dag man ser en miniubåt ligga förtöjd på en brygga mellan ett par vanliga y-bomar. Men där låg hon som den självklaraste sak i världen; en liten  miniubåt inklämd mellan en pølsebu-båt (norska för en motorbåt med styrhytt i aktern) och en lite större ruffad motorbåt.

Lustbåt har jagat fatt på en högst osannolik ubåt

Lustbåt har jagat fatt på en högst osannolik ubåt

En första misstanke var att ryska matroser skulle ha tröttnat på ryska flottans ensidiga diet av rödbetssoppa och Putinism, och därför tillfälligt hade gjort ett strandhugg för att få sig till livs lite av den förnämliga lunch som serverades på konferensanläggningen vi besökte och som låg en bit upp i backen. Men se där hade vi fel. Det var betydligt mindre spännande än så.

Vår högst verkliga ubåt var inte det minsta rysk, I stället så tillhörde den anläggningen vi besökte och dess uppgift var inte att ställa till förtret och förebåda om ofred. Nej med  detta flytetyg, (kan man kalla en båt vars första och främst uppgift är att sjunka så?) ordnas små trevliga utflykter under vilka passageraren för en tusenlapp erbjuds att uppleva sjön från från under sidan ytan.  Låter det kul? Absolut tycker Lustbåt, och sätter upp det på sin bucketlist.
Men om du varken har tid eller pengar så får du här länken till TV4:s reportage  om en resa med denna högst osannolika ubåt.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *