Götheborg hamnade i dödvatten.

#Blogg100/22. I går noterade jag glatt att ostindiefararen Götheborg ämnar ta en tripp till Vänern i sommar.  Det fick mej att kolla lite på fartyget, men också på förlagen. Handelsskeppet med samma namn som byggdes på 1700 talet och som förliste i hamninloppet till Göteborg 1745 när hon nästan hemma med lots ombord oförklarligt gick på ett känt grund. Då stötte jag också på en ny teori som säger att det kan beror på att Götheborg hamnade i dödvatten.

Teroin är att Götheborg hamnade i dödvatten och därför gick på grund i inloppet till Göteborg år 1745

Teorin är att Götheborg hamnade i dödvatten och därför gick på grund i inloppet till Göteborg år 1745

”Dödvatten” Brr, smaka på ordet! Säg sedan ”Ostindiefararen Götheborg hamnade i dödvatten”. Nu blir det riktigt läbbigt.  Bilden av spökskepp med trasiga segel och en besättning av hålögda gastar tonar fram.  Men  nej  om Göteheborg hamnade i dödvatten var knappast så det gick till.  Men det var inte mindre dramatiskt.

Dödvatten är ett vattenfenomen där lätt sötvatten möter och lägger sig ovanpå tyngre saltvatten. Trots att vattenytan ser stilla ut blir det kraftiga vågor under vattnet. Ett segelfartyg eller ett motorsvagt fartyg bli då i praktiken ostyrbart. Det är alltså detta som skulle ha hänt med när Götheborg hamnade i dödvatten på sin seglats in mot Götheborg.  Och även om hon förliste får vi nog säga att hennes Kina resa inte blev överdrivet olycklig.  Alla i besättningen överlevde, lotsen straffades tämligen milt och vinster på expeditionen blev hela 17,2 procent.  Och som grädde på moset vet vi i dag mycket mer om ostindiefarare än vi skulle ha gjort om resan gått enligt plan.

Vår smala lycka.

Vare sig förlisningen beror på att Göhtheborg hamnade i dödvatten eller något annat är det med henne som med Wasa att det är tack vare deras olyckor som dessa båda fartyg är kända.  Wasa bärgades men Götheborg blev i stället återuppbyggd. Det hade inte varit möjligt utan en historisk förlaga. På den tiden fanns nämligen inga ritningar, i stället var det kunskap som skeppsbyggare hade i huvudet.

Den Götheborg  som finns i dag började som en galen idé hos några entusiaster under andra halvan av 1990-talet. Hon sjösattes 2005 och har nu seglat i tio års tid. För att kunna gå i oceanfart har hon självklart anpassats till moderna förhållanden. Men i grunden har hon samma mått (58*11 meter) är uppbyggd och byggd med samma teknik och hantverk som sin föregångare.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *