Flytväst på, innan det är för sent! #blogg100/8

En frisk vind som piskat vågorna i viken och fått dem att brytas så att slöjor av skum stod över den lilla piren hade mojnat och nu hade de krympt till dyningar.  De unga seglarna var upprörda och krävde att banan skulle flyttas. Den låg i lä om en udde, och nu hävdade de att där var bleke. 

Som synes bär både ´man och hund flytväst

Även om det var en lätt underdrift från deras sida, så hade vinden falnat till fel sida om fem sekundmeter från tidigare tio. Kombinationen vågor utan vind är bland jolleseglare lika impopulärt som dess motsats är åtråvärd. Banan drogs om och när vinden fyllde seglen tog jollarna fart genom vattnet. Men det var egentligen inte det här jag skulle berätta. Ämnet jJag skulle blogga om var flytväst.

Sjövan med flytväst

Det här gänget är tämligen sjövana. Från vår till höst är de på sjön flera gånger i veckan.  Vare sig det handlar om att runda en boj med minsta möjliga marginal, hitta vind där nästan ingen vind finns eller segla när det blåser hårt och vågorna går höga har de full kontroll på sina jollar.  Det är sällan någon kapsejsar, om man inte gör det med flit. Men det händer. En båt skär i våg och fylls i med vatten, en vindby som kommer eller dör ut mitt i ett slag. Bara ett ögonblicks ouppmärksamhet och rorsman ligger i sjön. Och det går snabbt!

Men när det händer är det bara att vända båten på rätt köl, kravla sig upp och börja ösa. Med torr  eller våtdräkt och flytväst är ett dopp inget att bekymra sig över. Har man dessutom en clips som håller fast kepsen i kragen och en flytrem på solglasögonen är risken för viktigare materiella förluster också eliminerad.

Incidenter på sjön kommer som åskväder, fort och i princip från ingenstans. Helt plötsligt förvandlas smult vatten till en kokande häxkittel.  När människor (inklusive mig själv) plurrat har upptakten oftast varit tämligen banal; som den där gången när valet stod mellan att tappa balansen eller att tappa glasögonen över bord. Det var en smal sak att ta några simtag och sedan klättra på badbryggan även det var kallt i vattnet, utan flytväst hade det varit smått obehagligt.

För sent för flytväst?

Och här blir jag fundersam. Den stora skillnaden mellan jolleseglarna och många andra fritidsbåtsbesättningar är att de är förberedda. Risken att trilla i sjön på plattvatten är tämligen obefintlig, speciellt inte om man befinner sig i sittbrunnen. Där behövs ingen flytväst Men det går fort, Plattvatten tar formen av något annat. Hel plötsligt måste du lämna den trygga sittbrunnen. Hel plötsligt inser du att du inte är förberedd, och då är det kanske för sent.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *