Färsk pasta och nya snabbmakaroner i köket ombord

I dag granskar Lustbåt pasta som båt mat. Snabbmakaroner, påsar med tortellini och ravioli på burk har sedan länge varit klassiker i köket på många fritidsbåtar. Det är mat som är lätt att laga och som mättar hungriga besättningar. I sin bok På en låga – mat för uteätare lanserade Karin Sundqvist japannudlar som stapelföda för det rörliga friluftslivet som därmed tagit marknadsandelar inte minst från Kungsörnens röda paket med snabbmakaroner som blivit en smula omoderna. Men  i Lustbåt tar nu snabbmakaroner tillsammans med färsk pasta upp kampen mot asiatiska nymodigheter.

Men produktutvecklarna på det som numera heter Kungsörnen har inte legat på latsidan. För att ta upp kampen med nudlarna från fjärran östern har de blandat till en ny smet och vips är fullkorns-snabbmakaronerna uppfunna. I samma veva lanserar  man också ekologiska snabb mackisar,

Snabba Fullkornsmakaroner – ännu ej kravmärkta

Lustbåt har testat och funnit att de är både smakrikare och bättre i konsistensen än  snigelslemmiga originalversionen av snabbmakaroner. Den utan fibrer, med rötter i en tid när tämligen välkokta morötter var högsta mode och serverades till söndagssteken. Allt var inte bättre förr. Nu väntar vi bara på att få KRAV-märkta fullkorns mackisar.

Burkravioli har dock sina fördelar: Den säljs ofta i hyggligt stora burkar till lågt pris. Den är definitivt inte ett första hands val och finns därför ofta kvar och kan därför snabbt bli ett skrovmål för en hungrig besättning som råkat bli inblåst, stannat ute för länge, eller helt enkelt bara underskattat sin matlust. Ja det var väl det hela.

Färsk pasta & färdig sallad

Då är det annorlunda med färsk pasta. I kyldisken finns förutom bandspagetti – något som gör sig utmärkt med lax i varje form – massor med olika former av pastakuddar fyllda med sådant som spenat, skinka och eller ost. Från och med nu har färsk pasta sin givna plats i båtköket eftersom den  är både godare och snabbare att laga än de torra varianter som finns.

I affären ligger de i kyldisken men färsk pasta har en ganska god hållbarhet och klarar sig utmärkt några dagar på en mindre kall plats än i ett kylskåp.

Och då är frågan vad äter man till färsk pasta?För att göra det lätt för oss kom vi på att färdig salladsmix i påse är ett utmärkt till färs pasta för att undvika skörbjugg och tandlossning.

Till sist: inte att förglömma en burk med riven parmesanost, soltorkade tomater och oliver är något som bör finnas ombord för att sätta smak på snabbt ihopkokta pastarätter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *