En båt-pod – Kurt Björklund och världens första pod

#blogg100/28 ”Kurt Björklund : en annorlunda världsomsegling” är en annorlunda berättelse om en annorlunda man.  Boken är berättelsen om Kurt och hans liv både före, under och efter seglingarna med Golden Lady. Men boken är också berättelsen om vad man kan kalla världens första pod-radio, en båt-pod . 

Kurt var statarpojken som gick till sjöss. Han gick i konvoj under kriget och när hans skeppskamrater dödes i en flygräd tog han värvning engelska armén och var med om landstigningen i Normandie.  Minnena från kriget följde och jagade honom genom livet.  Och kanske var det den rastlösheten som drev honom att till slut säga upp sig från Helsingborg-Helsingör färjan byta handelsfartyg mot fritidsbåt och bli världsomseglare vid 59-års ålder.

En båt-pod?

Historien är tät och rappt berättad. Kurts egna funderingar och tankar får plats och gör den väl läsvärd.  Hans bok blir också ett dokument om ett 1980 och 90 tal som faktiskt är en svunnen tid. Tiden före internet och globaliseringens era.

Kurt var världsomselaren som gjorde världens första podradio en båt-pod.

Kurt var världsomselaren som gjorde världens första podradio en båt-pod.

Men det lämnar vi där hän, I stället så ska vi kolla in vad som kanske kan sägas vara värdens första podradio, som därmed var en båt-pod.

När Kurt gav sig av fick han nämligen med sig en bandspelare och en hel trave kassettband av en reporter på Radio Malmöhus. På dem spelade Kurt in små berättelser, sina tankar och rapporter från sina seglingar. På dem fanns historier om stort och smått; som i en blogg eller en pod i dag.

När han kom till någon lämplig hamn stoppade han dem i ett kuvert och sände dem till Radio Malmö hus. Där sände man ut dem till lyssnarna i Skåne. Genom de här sändningarna blev han en lokalkändis. Och när han återvände till Råå stod där på kajen tusentals människor och hälsade honom välkommen hem.  Skulle det varit i dag skulle han varit ett Youtube-fenomen en kändisbloggare, eller något dito.

I dag finns Kurts båt och alla banden på sjöfartsmuseet i Råå.   Dit skänkte han henne när han gick i land efter sin tredje resa. Själv tänker jag att det verkar som ett fint museum som jag gärna besöker så fort jag får tillfälle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *