Dinghy Cruising – fjällvandring på sjön. #blogg100/6

Det land vi i dagligt tal kallar England är som alla nog vet all galenskaps moder. Där, bara där uppfanns popmusiken. Där har man racertävlingar för gräsklippare och där har de… Så självklart är denna nation av entusiaster också hemlandet för det som kallas för Dinghy Cruising.

Fabola Pokus klar för Dinghy Cruising

Fabola Pokus klar för Dinghy Cruising

Den språkligt bevandrade läsaren har så klart redan listat ut att översatt till modern svenska betyder ”Dinghy Cruising” inget annat än ”jolle cruising”. Det låter kanske inte så farligt. Och kanske blir det inte så mycket galnare efter ett fösta besök på the Dignghy Cruising Assosiations hemsida där det står all läsa:

”Dinghy cruising is the use of sailing dinghies for purposes other than racing – which can be anything from coastal sailing to pottering in a sheltered lake. Here are some perspectives on what dinghy cruising means to different people”

Men den kloke läsaren lägger så klart märke till det lilla ordet ”can”. Och då inser alla att det är dags att dra öronen åt sig. För när Lustbåt via sin filterbubbla började utforska ämnet insågs det snart att de verkliga entusiasterna knappast ägnar sig åt att kajka på stilla sjöar. Nej, för dem handlar Dinghy Cruising om de mest vådliga färder över öppet vatten i öppna båtar. och eller att bokstavligen tillbringa semestern med att leva och bo i sin jolle med ett bomtält som tak.

Extreme Dinghy Cruising

Vi närmas oss det som är målet och drömmen för alla Dinghy Cruisers. Det som kallar Extreme Dinghy Cruising. Och nog finns det väl något av en kontradiktion i detta. Cruising för tankarna till lugn och trevlig semestersegling utan extrema vedermödor. Men nätet är fullt av filmer om och av medelålders män (för det är uteslutande män – i alla fall de som dokumenterar sina seglatser på Youtube) som kastar loss och ger sig ut på sjön i en segeljolle runt fem meter med mål att utsätta sig för mer eller mindre strapatsrika seglatser.

Galet, vått, kallt och lite farlig. Säkert! Men samtidigt, att som alternativ till en all-inclusivet semestrar, är det inte lite lockande att tillbringa semestern i en liten öppen båt? Att i packa ned sin sovsäck, spritkök och några ombyten i en sjösäck och ge sig ut på äventy? Lite som fjällvandring fast på sjön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *