CEVNI – biljetten till drömresan

#blogg100/43. Vare sig din drömresa är att på egen köl ta dig fram längs franska floder, holländska kanaler eller längs Dounau mot Svarta havet behöver du känna till CEVNI – Code Européen des Voies de la Navigation Intérieure. Följ med lustbåt mot kontinenten.

CEVNI är ett av FN tämligen spretigt regelverk som reglerar båttrafik på Europas inre vatten, det vill säga floder och kanaler. Och vare sig det finns formella krav på förarbevis eller inte så är det din skyldighet att som skeppare ha kläm på CEVNI och dess regler om du ska ge dig ut med fritidsbåt på kontinentens vattenvägar.

CEVNI är tämligen spretigt.

I sin helhet är dokumentet 188 sidor lång, men det i stället för att läsa hela det kan man välja både en mindre utgåva och att gå kurs och får det så kallade Kanalintyget. Så tänker jag mig att göra.

I veckan dök det upp ett litet häfte och till helgen blir det kurs. Sedan blir det till att skriva prov och få en ny stämpel i den blå boken från NFB . Sedan får man väl se om man någon gång får göra de där resorna längs de blå banden som genomkorsar kontinenten.

CEVNI för den som vill ta sig genom Europa på egen köl

CEVNI för den som vill ta sig genom Europa på egen köl

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *