Båtkörkort och hotet mot friheten

#blogg100/49 Att ha en pistol i fickan, att få köra hur fort man vill eller att få ge sig ut på sjön utan flytväst och krav om båtkörkort eller registreringsplåt på sin skuta. Varje land, varje tid varje folk har sin egna frihetsikoner. Små rätt tramsiga men viktiga frihetssymboler.

I dag berättar Lustbåt den läskiga sagan om båtkörkort och tar en titt på Tyskland där Wasserschutzpolize kommer och tar dig om du inte har båtkörkort,

Frågan är om ett båtkörkort skulle ha så stor betydelse för antalet drunknade (källa sxk)

Frågan är om ett båtkörkort skulle ha så stor betydelse för antalet drunknade (källa sxk)

Efter en veckas intensiv segelträning kunde våra vänners dotter stolt visa upp sitt  certifikat som gav henne rätt att framföra en mindre jolle på inlandsvatten. Hon hade varit på kurs med sin skola. Våra vänner bor i Tyskland och där släpper man inte ut sina medborgare i det våta elementet utan att att de är utbildade och examinerade.  Och hen som inte har åldern inte kan visa upp ett  certifikat får räkna med problem om en konstapel från Wasserschutzpolizei dyker upp.

För i ett land där man har rigorösa regler för att få framföra något som udda som en båt krävs det så klart en egen poliskår som till och med har sin egen skola; Wasserschutzpolizei-Schule i Hamburg.

Körkort och friheten

För oss är det annorlunda. Även om t båtkörkort och registreringsplikt av våra fritidsbåtar är en snackis är det i praktiken otänkbart. Dessutom kan man ifrågasätta nyttan. Med ett undantag är fritidsbåtar en tämligen riskfri sysselsättning. Undantaget heter fiske från småbåtar utan flytväst på stilla vatten, gärna i kombination med alkohol. Det är en form av båtliv som främst praktiseras  av äldre män. Riktigt farligt blir det om och när de ska kissa.

Men det är ju knappast dessa skeppare som det pratas om när man pratar båtkörkort. Nej då handlar det om hänsynslösa nyrika slynglar i snabba båtar, klåpare och andra landkrabbor som egentligen inte har på sjön att göra. Men egentligen är det ju ingen som vill ha körkort på sjön! Men det är ju kul att skrämma varandra med läskiga sagor, i alla fall om man vet de slutar lyckligt.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *