Båtdesign – konsten att inte lyckas

Utsikt från förarplatsen, fint tak och stolpe...

Utsikt från förarplatsen sittande, fint tak och stolpe…

Utsikt från förarplatsen stående...

Utsikt från förarplatsen stående. Kommentar överflödig.

FINN FEM FELKolla  förarplatsen på Nimbus 305 coupé  ett exempel på mindre lyckad båtdesign,

Hur vore det om vi började med att sätta förarstol och ratt i en rak linje?

Blogg100/34 Lustbåt släppte ombord två mellanstadiebarn och lät dem inspektera nya Nimbus 305 coupé. Var detta den fritidsbåt som de menade att mor och far skulle slanta närmare två miljoner kronor på?

Tidningen Båtliv använde rubriken ”Nimbus i modern tappning” i senaste numret (se sid 24)  och tyckte det var en båt lämplig för en familj med två tre barn. Vad säger då barnen?

-Är det meningen att man ska sova där, frågar de med  med ett rått garv och pekar på den lilla midkabinen. En trång plast grotta så låg att man riskerar att slå knäna i taket om man drar upp knäna.

De gnabbas på skoj om vem som ska ligga innerst och förfasar sig om vad som kan hända om man vaknar och behöver gå på toa och inte hinner kravla sig ut.  Det är bara att notera att här finns inte den mysiga hytt som två unga matroser vill ha som sin egen.

Vi fortsätter. kliver och kättar ut genom förpiken. Nu är vi på båtmässa och båten står stilla på land men hur funkar det här i 20 knop eller i tio sekundmeter? Eller om vi bjuder med  farmor eller mormor med på en tur? ”Tillgänglighet”är i alla fall inte ett ord som finns med vokabulären för Nimbus  båtdesign.

Väl uppe och ute i doghouse noterar vi att matbordet står på en sockel som är tio centimeter högre än durken i övrigt. Spännande och läge för vadslagning; Vem kommer att var först med att slå i  stortån i den kanten?

Sitta eller stå? båtdesign när den inte lyckas så bra.

Sen slår vi oss ned i  förarsätet. Det är ju kul att ”ratta” en ny fritidsbåt, även om det är på land. Körställningen är vad man förr i biltidningar brukade kalla ”italiensk”. Det vill säga gjort för någon med kroppsbyggnad som en gorilla. Korta krumma ben och lååånga armar.
Det inga problem att nå durken med fötterna. Värre är det med ratten.  Jag är drygt en och åttio. Om jag sitter på stolskanten och sträcker på mig då går det.  Lutar jag mig åt framåt åt styrbord är det fullt möjligt att greppa gasreglaget. Men att kunna luta sig tillbaka mot det mjuka ryggstödet är inte att tänka på.

Far ror mor syr fick man lära sig i den gamla läseboken.  Förmodligen är det samma genustänkt  som styr den här båtdesignen:  Mor lagar mat vid den låga pentryt medan far står till rors.  För hur barnen eller frun som är ett par tre decimeter kortare ska kunna köra den här båten vågar jag inte tänka på.

Som bilderna visar är utsikten från förarplatsen är storslagen, I alla fall om man gillar att se skott, tak fördäck på sin egen båt. En liten strimma himmel torde vara synlig, men hav, holmar eller andra fritidsbåtar blir svårare att upptäcka.  Om man inte reser sig för att köra stående med huvudet uppe genom takluckan.  För då blir det ännu värre!

Jag ställer mig upp i luckan och lagom i ögonhöjd  framför stirrar jag nämligen rakt in i rufftaket,  Barnen som är kortare når inte upp ens till luckan, men för dem skyms överkanten av vindrutan av en låda med högtalare som finurligt plastats fast i taket.

Kanske har man bra sikt om man är si så där närmare två meter, kanske kan man hoppa medan man kör.

Båtdesign som i en gammal SAAB.

Om körställningen var ”italiensk” så har man till den här fritidsbåten lånat symmetrin från en gammal SAAB.  Ni vet en sådan där V4 där pedalerna satt förskjutna i förhållande till förarsätet mot mitten på bilen.  Men Nimbus har gjort sin egen tolkning, Kolla på sista bilden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *