Ättika ett medel mot sura miner

#blogg100/72 Härom dagen köpte jag en stor dunk ättika som jag skvätte ut lite här och där kring huset. Tanken var att maskrosor och annat ogräs skulle bort. Men ett regnväder dök  upp vid horisontens och spädde ut den ättika de just duschats med så att de klarade livhanken.  Roligare var  artikeln om ättika i Båtmagasinet  – i den prisas ättika som ett under och universalmedel både inom och utebords.

ättika är dagens undermedelSåpa har tidigare varit mitt universalmedel ombord. Med det har jag tvättat skrovet, torkat mögel från kapell och med såplösning i en sprayflaska har jag gjort ren båtens inredning ren. Det där fick sig en knäpp här för leden. Jo såpa löser mögel, men det är gjort av organiskt material  -tallolja  animaliskt fet  – och blir därmed en trivsam boplats för nya mögelsvampar.

Från såpa till ättika

Jag kommer nog att med gottsamvete fortsatt tvätta skrovet med såpa. Det är billigt luktar gott och är miljövänlig men inom bords blir jag mer försiktig.  Jag funderade på att börja använda Klorin, men det luktar inte så gott. I stället kommer ättikan att ta såpans plats.

Jag alltid sjungit ättikans lov som ett medel mot mögel. En öppen burk i ruffen och under kapellet håller skutdoft och  påväxt borta. Men en artikel i Norska Båtmagasinet hyllade  ättikan som använd bar till mer än så. Förutom nämnda användning fungerar den utmärkt till rengöring, i olika blandningar med ”natron” aka natriumhydrogenkarbonat  det vi i dagligt tal kallar bakpulver ska den göra susen och båten befrias från mögel och lort,
Outspätt är det som gjort för att polera rostfritt och till personlig plägnad kan den förutom till sallad och i matlagning användas istället för Salubrin  – som består främst av ja just det ättika.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *