Spekulant, snart båtköpare #Attköpabåt del två.

#blogg100 dag 3 handlar om att vara spekulant, på väg att löpa linan ut och bli fritidsskeppare. Steget från att vare en som funderar på att skaffa båt till att faktiskt bli spekulant var kanske inte helt enkelt, men det innehöll ett visst mått av logik. Nu handlar det om att kasta loss och våga lämna logiken utan gå i kamp med elementen så att du har förutsättningar att slå till och göra affär när den tiden kommer.

I båtpressen finns varje vår artiklar om att köpa båt med tips om vad du ska tänka på och förslag prisvärda båtar. Det där kan du glömma! Hur stor är chansen att hitta en Norrviken 24 till fyndpris efter att den boostats i Båtjournalens temanummer om att köpa begagnad båt?

E kappseglingsbåt?

En kappseglingsbåt?

Ett annat alternativ är att köpa en bok i ämnet. Eje Wåhlstedt har inte bara skrivit en utan två böcker i ämnet. De heter ”Köpa Motorbåt” respektive ”Köpa segelbåt”.  Två böcker full med välmenande råd som nog kan avskräcka en och  annan från att gå vidare.

Men riktigt illa blir det om du skaffar dig ”Vårda din plastbåt”  av Björn Peter Behrens och läser hans kapitel om råd inför båtköp och hur man ska tand om sitt nyförvärv. I dem talar han om hur man med fem kompisars hjälp ska bygga ett båtskjul under lika många vårkvällar. Har karl´n aldrig hört talas om #skjutsatillklassfotboll, #skolteaterföreställningar, #tjänsteresor eller #vanligthederligtarbete? Att tänka sig att finna fem kompisar som är tillgängliga samma fem kvällar i maj är inte det ungefär lika sannolikt som att bränna sig på en manet under en skridskotur?

Inte blir det roligare när han talar om vad man ska undersöka när tittar på en båt. Det är bara att inse att alla begagnade båtar kan vara behäftade med plastpest, vatteninträngning i laminatet, utslitna motorer, fusklagningar och eller dolda fabrikationsfel som ännu inte gett sig till känna. Fel och brister som han menar den vakne spekulanten lätt (!) upptäcker genom att det aktuella objektet förutom okulär besiktning från för till akter penetreras med en vass kniv.

Tänk själv! Den som säljer en båt har ofta ett känslomässigt förhållande till sin båt. Ägaren har som oftast tillbringat tid, lagt ned pengar och har trevliga minnen med sin båt. Om du då uppenbarar dig med en kniv och börjar hugga den i den båt du påstår dig vara intresserad av är jag tämligen övertygad om att säljaren kommer att dra öronen åt sig och göra allt som står i hens makt för att du ska stoppa ned kniven och lämna platsen fort som fan. Det kan då hända att hen säger att båten är behäftad med många och allvarliga fel. Tanken är att du med det beskedet ska tappa intresse för en båtaffär och lämna platsen. Kan detta vara något som Björn Peter råkat för?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *