Att döda ett barn – är ganska onödigt

Lustbåt funderar  vidare på temat sjösäkerhet och drunkningsdöden,  båtolyckor och novellen ”Att döda ett barn” som egentligen handlade om trafiksäkerhet på våra vägar.

Att döda ett barn är tämligen onödigt.

Att döda ett barn är tämligen onödigt.

Titta på bilden; en familj på utflykt.  Jag förstår inte riktigt hur man tänker. Skepparen  placerar sina ungar längst fram på fördäck med spretande ben utan flytväst och dundrar fram i så där 25 knop. Jag tänker: Vad händer om han möter sin like? Om något ligger i vattnet eller en plastpåse i dras in i propellern? Har han aldrig kört in i en svallvåg som var större och kraftigare än han trodde?

Förmodligen tänker han inte alls. Brist på sjömanskap och fantasi. Men titt som tätt rapporteras om olyckor.

Ungarna har suttit längs fram i fören med vinden i håret ena sekunden. Sekunden senare ligger de i vattnet och bli överkörda, skadade, dödade, och en notis i tidningen. Små atiklar i papperstidningen, aldrig publicerade på webben och knappast sökbara så här i efterhand. Hur många tillbud som aldrig rapporteras finns de självklart ingen som vet.

Jag ser dem varje sommar. Ofta är det stora,  ganska nya, dyra båtar. Hyggligt folk, inga sjöbusar, till och med nyktra. Det är föräldrar som aldrig skulle tänka sig att köra ungarna utan bälte i sin femstjärniga Euroncap Audi eller Volvo. Ändå tappar de vett och sans på sjön. Men det händer ju inte mg- tänker man kanska. Men förmodligen tänker man inte alls.

Själv tänker jag på Stig Dagermans novell ”Att döda ett barn” där sista meningen lyder ”i sina nätters drömmar skall han i stället önska att få en enda minut av sitt liv tillbaka för att göra denna enda minut annorlunda.”

Fotnot: Att döda ett barn

Novellen ”Att döda ett barn” skrevs 1948 av författaren Stig Dagerman på uppdrag av NTF – Nationella Trafiksäkerhetsföreningen för att öka trafiksäkerheten. Den filmatiserade därefter första gången 1953, och en andra gång med Stellan Skarsgård år 2003. (källa www.Wikipedia.org

)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *